Saturday, October 13, 2012

RED VELVET CAKE

SALAM BAHAGIA.   Sebenarnya dah banyak kali saya membuat RVC ni tapi tiada kesempatan untuk update di sini.  RVC ni kegemaran anak beranak kiranya.  Rasanya resepi boleh diambil dimana-mana sebab saya pun merujuk dan tokok tambah resepi dari kawan-kawan dan blogger masak.



Nampak tak cantik luaran kan? Saya bukan pakar buat Kek sebenarnya.

Kepada yang berminat JOM kita tengok resepi, okay.

Bahan-bahannya:

1.  2 1/2 caw tepong gandum yang telah diayak bersama serbuk koko
2.  2 sb serbuk koko
3.  1 1/2 butter-unsalted
4.  250 gm gula halus
5.  2 bj telor
6.  1 st essen vanila, secubit garam
7.  1 cwn butter milk (sekotak kecil fresh milk + 1 st jus lemon- peram 20 min)
8. 1 st cuka mkn,pewarna merah jambu secukupnya & 1 st baking soda

Cara membuatnya:

Panaskan oven terlebih dahulu.
Sediakan buttermilk dan campurkan dengan pewarna merah
Putar butter sampai putih, kembang, masukkan gula dan pukul sebati. Masukkan telor sebiji-pukul-sebiji-pukul sehingga sebati dan kembang. Masukkan tepong gandum+serbuk koko sedikit berselang seli dengan buttermilk.  Ulang proses ini sampai habis. Masukkan juga secubit garam.
Dalam cawan lain campurkan baking soda deng cuka, kacau sampai berbuih, masukkan dlm adunan kek seterusnya kedalam loyang dan terus bakar selama lebih kurang 30 min.
Bila dah masak sejukkan.  Terpulang nak potong berapa layer kemudian sapukan Cream Cheese frosting dalam peti sejuk baru potong.

Dah letak Topping pon nampak tiada serinya, maklumlah orang tidak berguru.

Cara-cara membuat Cream Cheese:

Sepeket Cream cheese -saya suka Philadelphia
30 gram butter
1 sb jus lemon, sedikit essen vanila
1 sb fresh milk
100 gm gula icing
Pukul semua bahan di atas sampai kembang, gebu.


Dah dipotong anak beranak kata sedap.  Jadilah tu untuk puaskan hati sendiri.
Elok ke kita tukar nama Kek ni jadi Kek Comots!

No comments:

Post a Comment