Sunday, February 24, 2013

AYAM MERAH CILI HIDUP

Ini memang resepi mak mertuaku.  Saya sebenarnya banyak belajar memasak dari beliau,  banyak jasa orang tua ni.  Mak I love u so much!  Masakannya tidak pernah mengecewakan.

Ianya masakan yang biasa seperti Ayam Masak Merah yang semua orang dok buat.  Sesuai untuk dimakan bersama aneka nasi.  Kali ni saya ubah sikit dengan resepi Mak Mertua.  Jom kita semak resepi.

1/2 ekor ayam dipotong kecil dan garam kunyitkan
10 biji cili merah-biasa kita guna cili kering
1 asam keping
Secubit serbuk stok ayam.
2 biji bawang besar kuning

Ayam digoreng jgn terlalu garing. Ketepikan.
Tumis cili yang telah dikisar sampai agak garing dgn minyak gorengan ayam tadi. Masukkan bawang yang dipotong bulat dan asam keping.  Masukkan sedikit air masak serta serbuk pati ayam.
Gaul sebati dan masukkan ayam yg telah digoreng tadi. Siap.