Saturday, January 4, 2014

Asam Pedas Ikan Parang

Masakan ringkas untuk makan tengahari.


Lauk dan sayur yang boleh dikatakan wajib atau kerap sy masak untuk santapan famili.
Asam Pedas Ikan Parang / Sayur Bayam / Broccoli tumis cendawan.
Semak resepi dan cara membuatnya:

1.  2 keping ikan parang - cuci bersih dan rendam air asam jawa
2.  1 caw pes cili (20 tangkai cili kering dimesin bersama 10 ulas bawang merah dan sesudu minyak masak)
3.  1/4 caw air asam jawa
4.  2 btg serai dititik bersama 2 ulas bwg putih
5.  5 bj bendi atau boleh guna terung
6.  Sedikit daun kesum jika suka.
7. 1 st serbuk kunyit serta sedikit garam, secubit serbuk secukup rasa

Mula-mula tumiskan  serai dan bwg putih yg dititik, masukkan pes cili tumis garing-garing.

Masukkan serbuk kunyit seterusnya ikan parang tadi.  Terus masukkan air masak sedikit supaya ikan tidak hangus.  Masukkan air asam serta daun kesum.  Dah menggelegak masukkan garam dan sayur bendi.  Rasa asam garamnya dan tutup api.

Simple jer resepi dan cara membuatnya.  Selamat mencuba ya. Rasa cam *poyo* jer sebab semua orang pun tahu masak ni especially orang belah Selatan nun..