Saturday, October 25, 2014

TIRAMISU

Kali ini saya buat TIRAMISU yang saya sudah ubahsuai (wahh macam dapur pulak kena ubahsuai).  Sebenarnya banyak 'rumah yang saya merayau untuk mendapatkan resepi yang paling sempoi.  Selalu kalau bab bab kek ni saya selalu 'refer Kongsi Resepi atau My Resipi yang MMA-(mcm mcm Ado).

Dah penat mengolah resepi maka jadilah yang di bawah ni. Dari segi rasa ada sedikit kelainan.  Selalu guna cocoa powder tapi kali ni guna caramel sos dan milo.   Kita tengok gambar ye walaupun tak seberapa.


Sorryla bila potong tu memang out sikit.  Tak pe janji rasa ada kan..


Rujukan Resepi : Kongsi Resepi
Olahan : Sendiri

Bahan-Bahan:
1 Bungkus Biskut Lady fingers-boleh tukar dgn kek span kalau suka
250 gram cream cheese
250 ml whipping cream
40 gram butter
1/2 caw gula halus
1/2 caw sirap nescafe
1 caw nestum - boleh skip kalau tidak suka
1/2 caw caramel sos, saya guna butterscotch
1/2 caw milo - boleh skip kalau tidak suka
3 sb cocoa powder Van Houten
Buah berries untuk hiasan

Bhn utk fudge:
1 bks biskut oreo atau marie/digestive
2 sb butter dicairkan
Cara2:  
Crushkan biskut, ketepikan.  Seterusnya cairkan butter dan terus gaul dlm biskut tadi.  Mampatkan dalam loyang dan sejukkan dalam 20 min.

Cara membuatnya:
1.  Pukul Cream cheese, butter dan gula sampai putih gebu baru masukkan whipping cream. Masukkan vanila dan pukul lagi. Ketepikan.
2.  Keluarkan loyang dibase tadi dan layangkan lapisan nipis adunan cheese tadi.
3.  Celupkan biskut Lady fingers kedlm sirap nescafe dan susun atas lapisan cheese tadi.  Seterusnya tutup lagi dgn lapisan cheese.
4.  Titiskan sos butterscotch, kemudian taburkan nestum sampai tertutup lapisan cheese.  seterusnya ayakkan serbuk milo secara halus di atas lapisan nestum.
5.  Ulangi step tadi sampai lapis kedua. Untuk lapisan paling atas lapisan milo ganti dengan cocoa powder. (untuk lebih umphh) Kalau tak mahu skip letak je serbuk milo.
Hiaslah dengan buah-buah ikut kesesuaian.  Sejukkan selama 8 jam.