Saturday, November 24, 2012

GORENGAN IKAN JERUK TENGGIRI

SALAM SEJAHTERA.

KADANG-KADANG teringin nak masak sesuatu yang senang.  Tapi yang ini lagi lah senang.  Kami satu keluarga memang suka makan ikan jeruk tenggiri ni esp. En Suami paling berselera.  Makan bersama dengan nasi panas dan ulam ulaman.  Couple yang paling sesuai pada pendapat saya untuk ikan jeruk tenggiri ini ialah masak lemak.  Terpulanglah masak lemak sayuran apa-apa ikut kegemaran, kalau saya Masak lemak Nenas paling disarankan. 

Yang tak suka ialah waktu menggoreng, maka semerbak satu dapur.  Kalau ada dapur kat luar rumah kan best!  Sesuatu yang harus difikirkan ni. Ikan Jeruk ni kalau di KL kita dapat ikan tenggiri,  tapi berlainan dengan arah Pantai Timur yang lebih kepada ikan gelama.

Cara-cara menggorengnya ialah:-

1.  2 potong ikan jeruk Tenggiri atau Gelama - dibersihkan.
2.  10 biji bawang putih - dihiris (Saya letak lebih untuk hilangkan hanyir dan bau yg tak selesa)
3.  2 biji bawang besar - dipotong baji (atau ikut suka masing2)
4.  5 biji cili api - (boleh juga guna cili besar merak dan hijau)
5.  Setengah cwn air asam jawa & secubit gula. Garam tidak perlu sebab ikan jeruk ni dah memang masin.
Kalau nak tukar air asam jawa kepada limau nipis pon boleh juga.

Goreng ikan sampai agak garing dan masukkan semua bahan-bahan diatas.