Saturday, September 27, 2014

Sardin Gulung

Assalam semua,
Kiranya kalau ada anugerah orang paling liat nak mengupdate blog sya akan terus angkat tangan.  Tak apa now sya tengah berusaha untuk kearah merajinkan diri untuk mencatit selingkar kisah kerja memasak sya.  Kali ni nak update pasal kueh untuk minum petang-->Sardin Gulung.

Memang sesuai utk minum ptg


1 bungkus puff pastry- ada sepuluh keping
Untuk intinya:
1 tin sardin-sya guna cap ayam
2 ulas bwg putih
3 bj bwg merah
1 senduk cili paste;atau cili giling sendiri
2 sb air asam jawa; atau sekeping asam keping
Secubit garam dan gula
Cara2 membuat inti:
Blend bwg putih, merah &cili dan tumiskan sampai agak garing. Masukkan sardin dan lenyek sedikit dgn sudip. Terus masukkan air asam dan garam, gula. Tutup api Biarkan sejuk.
Canai pastry agak2 ketebalannya, tabur tepung gandum supaya tidak melekat dan senang mencanai. Toreh dgn pisau secara menjalur.
Masukkan sesudu inti sardin di sebelah dalam jalur dan terus gulung.  Tepi ratakan dgn tepung gandum yg telah dibancuh sedikit air. Tekan sikit agar melekat dan tidak terbuka. Sapukan dgn telor kuning serta tabur dgn bijan dan apa2 kekacang yg digemari.
Bakar lebih kurang 20 minit
Siap.