Friday, November 21, 2014

ACAR IKAN TENGGIRI

SALAM SEJAHTERA,  bertemu kembali.  Seperti hari hari sebelumnya masakan yang ringkas dan senang. Bahan bahan yang sedia ada dan tidak perlu sakit kepala nak pikir lauk apa yang nak dihidangkan untuk makan tengahari.  Yang penting keluarga kita menyukainya.  Acar Ikan ni boleh juga dibuat dengan ikan ikan apa saja yang digemari.  Tapi yang paling kerap saya buat ialah ikan tenggiri.


Resepi & Olahan : erramasak

Bahan bahannya:
2 keping ikan tenggiri - dibersihkan dan digaram kunyit
1 labu bawang besar - kuning
2 ulas bawang putih
1 hiris halia
1/2 caw air asam jawa
1 bj cili hijau dan merah
Secubit gula

Cara menyediakannya:
Goreng ikan yang telah digaram kunyit sampai garing dan ketepikan.
Dalam minyak yang sama, tumiskan bawang putih dan masukkan halia.  Bila sudah naik bau baru masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat. 
Seterusnya masukkan air asam jawa dan gula.  Kacau hingga agak pekat tambah sedikit air masak.
Masukkan ikan tadi dan cili yang telah dihiris membulat.
Rasa masam manis memang memikat selera dengan hidangan nasi panas.

GORENG LEMAK TEMPE KACANG PANJANG

RESEPI ini juga kahas untuk para isteri yang sentiasa sibuk bekerja dan mempunyai luang masa yang terbatas untuk kedapur.  Selalunya kita masak tempe goreng kan..tapi kalau selalu masak tempe goreng atau sambal tempe nanti 'orang rumah' komplin pulak.  Mari kita ubah sikit jadi 'Goreng Lemak Tempe bersama Kacang Panjang'.

Resepi & Olahan : erramasak

1 paket tempe - potong anggaran seinci
2 keping tauhu basah - potong sesaiz dengan tempe
10 ekor udang sederhana besar - dibersihkan/dibuang kulit
1 paket cendawan
10 btg kacang panjang - dipotong pendek
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 bj cili merah hidup
1 caw santan pekat

Cara cara penyediaan:
1.  Goreng tempe dan tauhu sampai agak garing - ketepikan
2.  Dalam minyak yang sama tumis bawang putih dah bawang merah, masukkan udang dan kacang panjang.
3.  Masukkan cendawan, cili merah.  Masukkan garam
4.  Masukkan tempe dan tauhu yang telah digoreng tadi.
5.  Akhir sekali masukkan santan pekat, kacau sebati dan tutup api.