Friday, November 21, 2014

ACAR IKAN TENGGIRI

SALAM SEJAHTERA,  bertemu kembali.  Seperti hari hari sebelumnya masakan yang ringkas dan senang. Bahan bahan yang sedia ada dan tidak perlu sakit kepala nak pikir lauk apa yang nak dihidangkan untuk makan tengahari.  Yang penting keluarga kita menyukainya.  Acar Ikan ni boleh juga dibuat dengan ikan ikan apa saja yang digemari.  Tapi yang paling kerap saya buat ialah ikan tenggiri.


Resepi & Olahan : erramasak

Bahan bahannya:
2 keping ikan tenggiri - dibersihkan dan digaram kunyit
1 labu bawang besar - kuning
2 ulas bawang putih
1 hiris halia
1/2 caw air asam jawa
1 bj cili hijau dan merah
Secubit gula

Cara menyediakannya:
Goreng ikan yang telah digaram kunyit sampai garing dan ketepikan.
Dalam minyak yang sama, tumiskan bawang putih dan masukkan halia.  Bila sudah naik bau baru masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat. 
Seterusnya masukkan air asam jawa dan gula.  Kacau hingga agak pekat tambah sedikit air masak.
Masukkan ikan tadi dan cili yang telah dihiris membulat.
Rasa masam manis memang memikat selera dengan hidangan nasi panas.

No comments:

Post a Comment