Friday, March 22, 2013

MACARONI BAKAR

PERMINTAAN seseorang.  Sekali sekala pekena pasta ni memang berselera.  Setengah orang suka cicah sos cili tapi boleh juga makan begitu saja.

Ini yang belum masuk oven daaaa!
Treeng dah masak, masih panas, sedap!

Resepinya yang mudah dan ringkas.

Bahan-bahannya:

1.  Sebungkus Macaroni (Boleh buat separuh bagi family kecil), rebus dan toskan.

Bhn untuk inti:

Daging cincang
10 ulas bawang putih- tumbuk
2 labu bawang besar-potong dadu
1 Capsicum merah-potong dadu
Minyak utk menumis, garam secukup rasa
1 tin sederhana tomato puree
Sesenduk cili kisar
1 tin cendawan - hiris
Sedikit daun kucai & daun sup - hiris
1 biji buah tomato- potong dadu
Lada sulah, Lada hitam.

Cara:  Tumiskan seperti biasa, sesudah masak angkat baru tabur dengan daun kucai dan daun sup. Gaul dengan Macaroni. Ketepikan.

Bahan untuk white sos:

1 tin susu cair / fresh milk 
3 sudu besar tepong gandum
3 biji telor
2 sudu butter
1 tin air

Cara:  Panaskan periuk, masukkan butter, susu dan air.  Biar sekejap jgn sampai mendidih.  Sementara itu bancuh tepong dengan sedikit air, masukkan telor, kacau sebati.  Masukkan dlm adunan susu tadi, kacau pekat, matikan api.

Cara Melapis:
Lapisan paling bawah ialah Macaroni yang telah digaul dengan inti, kemudian curah white sos, Lapis lagi dengan Macaroni dan akhir sekali white sos.  Tabur dengan lapisan cheese Mozarella atau apa saja yang digemari.  Last tabur oregano.  Bakarlah lebih kurang 20 minit.
  


AISKERIM CAMPUR

Sedap betul bila layan aiskerim waktu panas.  Saya beli aiskerim (xpandai nak membuatnya).  Beli buah laici, longan, mangga dan biji kabong.  Walnut memang tersedia di gobok dapur.

Terpulanglah pada masing2 nak perisa apa. Bagi kami perisa vanila memang slurpp.





PUDING BANDUNG SUSU

Hidangan pencuci mulut yang simple.  Saya buat ni untuk mengunjungi seorang BFF yang kenduri aqiqah anak perempuan.

*Pink* memang senonim dengan diriku!