Saturday, March 29, 2014

Buttermilk Cokelat Cake

Salam ketemu lagi, walaupun sudah agak jarang di persada maya ini tapi kadang2 apabila ada sekelumit waktu terluang terus memghapdet apa yang telah sy cuba.  Kepada yang sudi bertandang sudila kiranya menitipkan komen atau tambahan kepada apa yang sy share kan di sini.  Semoga perkongsian ilmu kita memupuk ukhwah sesama kita.  Insyaallah.

Bila sebut pasal Chokelat kek, semua ahli keluarga menyukai.  Selalunya Pn biras sy yg paling cekap buat kek ni.  Lemak &berchocolishes sungguh bila menikmatinya.  Sy pula tidak seterer Pn biras sy ni.  Tapi kdg2 tabiat yg suka kedapur dan tidak boleh dok diam membuatkan sy cekal nak membuat kek ini, mungkin rasa tak sesedap orang lain buat tp seisi rumah suka makan.  Jom kita cuci mata dgn photo yg tak seberapa.


Nampak photo memang tidak menyelerakan, tapi ianya memuaskan hati sy untuk membuatnya lagi.

Resepinya seperti berikut.
Bahan-bahan:

2 caw Tepong Gandum
2 caw Gula Castor; kdg2 sy guna 1.5 caw shj untuk elak terlalu manis
2 biji telor
1 caw buttermilk - boleh guna fresh milk dan cuka
1 caw Cocoa Powder-apa-apa jenama yang ada
1 caw Minyak Jagung Mazola
1 caw air panas
1 st baking powder
2 st bikarbonat of soda
Segenggam choco chips, segenggam walnut (ketuk2 sedikit hancur)

Cara Membuatnya:
1.  Terlebih dahulu panaskan oven, setkan kepanasan sederhana.  Sambil itu siapkan loyang, lapiskan baking paper.
2.  Masukkan kesemua bahan kecuali air panas, choco chips dan walnut.  Pukul rigan biar sebati kemudian masukkan air panas.  Pukul lagi sampai sebati, angkat dari mixer dan dgn menggunakan spatula kaup balik choco chips dan walnut bersama adunan.  Masukkan kedalam loyang pembakar.
3.  Bakar selama lebih kurang 45 minit atau sampai masak.