Sunday, July 8, 2012

Masak Lemak Pucuk Ubi dan Cendawan

Jom kita kongsi resepi ni,  sebenarnya semua orang tahu masak lemak pucuk ubi ni kan..kalau cam tu kita tengok gambar je lah.


BHN-BHN:

1. Secekak pucuk ubi (kalau beli kena seikat-mana ada orang jual secekak)
2. Sepeket cendawan (apa-apa jenis)
3. 2 Caw santan
4. Segenggam ikan bilis
5. 1 sk ketumbar, 1 sk kunyit serbuk
6. 1 ulas bwg putih, 2 ulas bwg merah
6. Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Celor pucuk ubi (agak-agak empuk) , cuci cendawan dan siat.
2. Tumbuk ketumbar, masuk bwg putih, bwg merah, kunyi dan ikan bilis.  Tumbuk jangan terlalu hancur
3. Masukkan pucuk ubi yg telah dicelor dlm periuk dan masukkan santan.
4. Masukkan semua bahan tumbuk.
5. Masukkan cendawan yg telah ditoskan airnya. Kacau sampai mendidih, masukkan garam dan potong lada merah. Siap dah.