Saturday, February 23, 2013

PEGEDIL KENTANG

Masak Pegedil ni untuk tambahan kepada lauk untuk makan tengahari, tapi anak saya suka makan tanpa nasi.  Saya bulatkan dalam saiz bentuk yang agak kecil dari saiz asalnya.  Seronok tengok anak makan berulang-ulang.

Bahan yang ada tersedia kat rumah aje:

6 Biji Kentang saiz sederhana
Setangkai daun sup
2 Sudu Besar Bawang goreng
2 Biji Cili merah & Cili Hijau
Setengah cawan Tepong Gorengan Ayam
Setengah cawan Daging cincang - boleh guna Ayam kalau suka
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Sebiji telor -dipukul-untuk celup adunan

Cara membuatnya: (Mesti semua orang tahu ni kan, bohong kalau tak tahu..)
1.  Kentang dihiris nipis, kemudian digoreng dalam minyak penuh, angat dan toskan lepas tu tumbuk hancur. Masukkan garam.
2.  Potong Daun Sup, Cili dan masukkan dlm adunan kentang yg telah hancur.  Masukkan daging cincang, masukkan pula tepong dan last masukkan bawang goreng (kalau takde bawang besar pon boleh).
3.  Bulatkanlah ikut citarasa.
4.  Celupkan dalam telor yg dipukul dan goreng dalam minyak panas.