Sunday, November 30, 2014

BIHUN GORENG SOS THAI

ASSALAM,  dalam seminggu kami anak beranak kalau tak kena bihun memang tak sah!.  Saya lebih menggemari 'mee' sebenarnya.  Sekiranya kami makan luar dan adakalanya oder mee maka adalah suara suara anak komplin macam macam pasal mee.  Haha air tangan mummy yang terbaekkk katanya.

Bihun goreng ni macam biasa je cuma saya tambah Sos Cili Thai dan Tomyam Paste.




Bahan Bahannya:

1/2 paket Bihun-rendam 1/2 jam
5 Ulas Bawang Putih
Sejambak Sawi
2 Keping Tauhu Basah
1 st Udang Kering -tumbuk bersama bawang putih
1st Tauchu
2 sb Lada Kering yang telah diblend
1st Sos Cili Thai
1/2 st Tomyam Paste
2 Biji Tomato -Potong baji
Telur dadar untuk tabur atas Bihun
Cara cara membuatnya:
1. Tumis bawang Putih dan udang kering yg telah ditumbuk. Masukkan cili kisar, seterusnya masukkan tauhu-biar agak agak tauhu kuning sikit.
2. Masukkan Taucu, Sos Cili Thai dan Tomyam Paste dan garam.  Kacau rata. Masukkan sedikt air.
3. Masukkan Bihun dan kacau rata.  Masukkan Sawi dan tomato.
4. Telur buat dadar dan tabur di atas Bihun yang telah siap digoreng tadi.  Boleh tabur bawang goreng.




KEK PISANG WALNUT

HIDANGAN MINUM PETANG,  minggu ni banyak undangan kenduri kahwin.  Malas nak fikir yang berat berat.  Buat Kek Pisang Walnut ni sb semua bahan bahan sudah tersedia.


Sumber Resepi : Myresepi.com
Olahan : erramasak

Bahan bahannya:
5 Biji Pisang emas atau pisang berangan - 3 dilecek ; 2 dipotong kiub
1 caw gula castor ; saya letak 1//2 caw dan 1/2 lagi brown sugar
1 caw minyak jagung
4 biji telor
Bhn Ayak
1 1/2 caw tepung gandum
1 st soda bikarbonat
1 st baking powder
Bhn lain:
1 st ovalette -option
1 sb jus limau nipis -option
1 st esen vanila
Badam dan apa apa kekacang yang disukai