Sunday, November 30, 2014

BIHUN GORENG SOS THAI

ASSALAM,  dalam seminggu kami anak beranak kalau tak kena bihun memang tak sah!.  Saya lebih menggemari 'mee' sebenarnya.  Sekiranya kami makan luar dan adakalanya oder mee maka adalah suara suara anak komplin macam macam pasal mee.  Haha air tangan mummy yang terbaekkk katanya.

Bihun goreng ni macam biasa je cuma saya tambah Sos Cili Thai dan Tomyam Paste.




Bahan Bahannya:

1/2 paket Bihun-rendam 1/2 jam
5 Ulas Bawang Putih
Sejambak Sawi
2 Keping Tauhu Basah
1 st Udang Kering -tumbuk bersama bawang putih
1st Tauchu
2 sb Lada Kering yang telah diblend
1st Sos Cili Thai
1/2 st Tomyam Paste
2 Biji Tomato -Potong baji
Telur dadar untuk tabur atas Bihun
Cara cara membuatnya:
1. Tumis bawang Putih dan udang kering yg telah ditumbuk. Masukkan cili kisar, seterusnya masukkan tauhu-biar agak agak tauhu kuning sikit.
2. Masukkan Taucu, Sos Cili Thai dan Tomyam Paste dan garam.  Kacau rata. Masukkan sedikt air.
3. Masukkan Bihun dan kacau rata.  Masukkan Sawi dan tomato.
4. Telur buat dadar dan tabur di atas Bihun yang telah siap digoreng tadi.  Boleh tabur bawang goreng.




No comments:

Post a Comment