Saturday, September 1, 2012

BENDI GORENG UDANG KERING

KACANG BENDI adalah sejenis sayuran yang senang diperolehi terutamanya di pasar-pasar.  Kadang-kadang saya rabun mata bila tengok Kacang Bendi dipasarkan, bertimbun.  Segar menghijau.  Kebiasaannya saya bila nak membelinya terpaksa mematahkan sedikit pada hujung (bukn sebelah tangkai).  Sekiranya patah elok maka ianya masih muda sebaliknya kalau liat untuk patah jangan beli.

Enak digoreng untuk juadah tambahan pada lauk.  Kadang-kadang saya masak asam pindang saja.  Sedap juga kalau masukkan dalam kari ikan atau masak asam pedas ikan.

 
Photo dari @Google:)-

 
 
 
Bendi Goreng Udang Kering
 
Bahan-bahannya:
 
Seikat Kacang Bendi - Potong dan cuci bersih- perlu dikikis sedikit kulitnya kerana mempunyai bulu halus yang tidak selesa bila dikunyah.
 
5 Ulas Bawang Putih - dihiris-hiris
2 Ulas Bawang mera -dihiris bulat
2 Sudu besar Udang Kering
1 Sudu besar Tauchu
1 Sudu besar Sos tiram
2 Sudu besar Cili Merah digiling
Garam secukup rasa
 
Tumiskan kesemua bahan-bahan, last baru masukkan Kacang Bendi.  Sekiranya perlu lembab masukkan sedikit air.