Monday, December 1, 2014

UDANG GALAH MASAK RENDANG DARAT

ADA seorang kenalan yang baik hati memberi udang galah yang agak besar saiznya, lebih kurang sebesar lengan baby.  Lama dok fikir nak goreng ke or nak masak sambal.  Teringat dulu dulu pernah makan 'orang rumah bos' saya masak dan kirim untuk saya rasa, katanya Udang Galah masak rendang Perak.  Biar saya cuba ala ala dia masak ni.

Bahan bahannya:
2 Ekor Udang Galah-saiz besar- bersihkan
1 Peket cendawan -di siat siat - dibersihkan
1 ketul kecil kunyit hidup-ditumbuk
1 Caw Santan Pekat
2 Sb Kerisik
1 Helai daun kunyit
1st biji ketumbar -ditumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk
3 Ulas bawang merah-tumbuk
2 sb Cili kisar
Cara membuatnya:
Tumiskan bahan tumbuk dan cili kisar.
Masukkan santan pekat.
Masukkan Udang Galah, kacau sebatikan dengan santan.
Masukkan Cendawan dan balik balikkan.
Seterusnya masukkan daun kunyit dan kerisik.
Rasalah garamnya.  Biarkan sampai agak pekat baru angkat.


Tertenggek jer kat pinggan.  Tapi malangnya saya tak terliur ni.  Saya tak makan ikan atau udang yang besar.



SIMPLE SAUTEED MUSHROOMS

AKIBAT dari suka selongkar saya dapat satu resepi yg amat mudah. Cepat untuk disediakan hanya mengambil masa 5 minit sahaja. Sauteed Mushrooms ni boleh dimakan dengan nasi tapi bagi saya ianya amat sedap bila dijadikan topping kepada ayam atau daging (upss saya tak makan daging) dan salad dan kapit dengan roti.

Resepi : www.foodnetwork.com
Olahan : erramasak

Bahan bahannya:
10 bj Mushrooms - fresh atau bole guna yang dalam tin - dipotong nipis (saya guna sebiji sebiji)
3 st Butter
3 st Olive Oil
Dried Herbs
Garam secukup rasa
Bawang putih (saya tambah)
Cili hijau (saya tambah)

Cara cara:
Tumis bawang putih dgn Olive Oil, terus masukkan mushrooms dan kacau biar ianya masak dan lembut.  Masukkan butter dan kacau lagi.  Tabur dgn herbs dan garam. Siap dah.