Thursday, January 10, 2013

KEK CHOKELAT

KADANG-kadang buat Kek Chokelat jadi terlalu MOIST.  Tapi ada ketikanya jadi mampat dan tak berapa nak moist.  Bila teliti balik mesti saya ada tertinggal bahan.  Maklumlah kalau buat kek memang kalut sikit. Mari kita jenguk apa jadi dengan Kek Chokelat kali ni. Happy viewing frens.
 Bab-bab mendekor kek ni memang saya out! Tak boleh nak bawa majlis kata orang, hanya untuk hidangan keluarga saja.

 Nampaknya saya kena pegi kelas untuk deko-deko kek ni.

Sila abaikan segala benda yang agak comot tu ye! Mari kita semak resepi, perlu diingatkan bahawa resepi ini mungkin berlainan dengan resepi anda. Terpulanglah sekiranya perlu buat rujukan. Tk.

Bahan-bahannya:-

1.  2 caw tepong gandum,1 caw serbuk koko, 1 st baking powder, 1 st bikarbonate (Diayak bersama)

2.  4 bj telor, 1/5 caw gula halus, 1 caw susu pekat, 1 caw minyak jagung, 1 1/2 caw air panas.  Pukul telor dan gula sampai kembang,gebu. Guna High speed.  Masukkan susu pekat. tukar Low Speed.  Masukkan Minyak Lepas tu masukkan adunan no. 1 di atas sedikit demi sedikit, lepastu  masukkan air panas dan kacau sahaja pakai whisk dengan cara kaup balik.
3.  Bolehlah dibakar atau dikukus lebihkurang sejam 175c.

Chocolate Ganache

250 gm whipping cream
400 gm cooking chokelat
1 sb butter
1 sb madu * kali ni saya tidak guna madu tapi guna caramel.

Masak whipping cream dengan api sederhana hingga sedikit berbuih, masukkan cooking chokelat yg telah diptg kecil, kacau sebati masukkan butter dan madu, kacau hingga likat. *kaedah double boiler.
Setelah itu curahlah keatas kek tadi dan hiaslah ikut kegemaran.
No comments:

Post a Comment