Wednesday, January 16, 2013

PUDING YOGURT PRUNES

BUAT dessert memang kegemaran saya.  Salah satu sebabnya ialah kerana ianya senang dari segi bahana-bahan maupun peralatan. Kali ini saya cuba buat Puding Yogurt yang amat simple cara penyediaannya. Jom kita cuba sama-sama.  Resepi sendiri untuk hidangan keluarga.

Walaupun agak comot tapi rasanya amat memuaskan.

Rasa sedikit masam dari adunan Prune memang kena dengan rasa Yogurt susu.

Mari kita semak resepinya.
 
Bahan-bahannya:
 
Satu paket agar-agar
5 Cawan air, 2 helai daun pandan
1 1/2 Cawan gula
2 Sb plain yogurt
3 Sb prune (saya guna pati prune organik-Country Farms)
1 Cawan susu segar UHT
1 Sb margerin & 1 Sb tepong custard
 
Cara-cara membuatnya:
 
1.  Masak agar-agar bersama 5 caw air dan daun pandan.  Bila agar-agar hancur baru masukkan gula, masak lagi sempai gula hancur.
2.  Bahagikan adunan kepada dua bahagian : Satu bahagian masukkan pati prune, kacau rata dan sejukkan.  Satu bahagian lagi biarkan atas api kecil, masukkan margerin, susu segar dan tepong custard (yg telah dibancuh dengan sedikit air). Tutup api dan masukkan yogurt sambil kacau rata. Sejukkan. Lapislah ikut kesesuian dengan bahagian adunan prune tadi. 
 

No comments:

Post a Comment