Monday, June 24, 2013

URAP TEMPE my style

Assalam teman2 serta pengunjung rumah sy yg tak seberapa ni.  Jom kita masak sesuatu yg paling simple dan ada tersedia dlm petiais kat rumah kita.  Tapi kalau kat petiais xde apa2 jom le kita ke pasar senang citer.

Menu simple hari ni..Urap Tempe. Ala2 sambal goreng Jawa tu. Kita tgk gambar dulu lps tu baru saya kongsi cara untuk membuatnya.

Boleh makan dgn nasi atau bagi yg suka meratah tu memang sesuai sgt.

Bahan2 adalah seperti berikut:


1. Sepeket cendawan-biasanya sy beli dlm Rm3.  Bersihkan dan siat2 kecil. Toskan airnya.
2.  2 peket tempe - potong nipis dan letak garam kunyit.
3. 2 keping tauhu (potong nipis kiub)
4. Sekeping tauhu pucuk (potong dan rendam air)
5. Setengah cwn susu cair
6.  3 ulas bawang putih (tumbuk pecah) ; 1 labu bwg besar (ptg bulat)
7. 2 biji cili merah (ikut suka kepedasan)
8.  Minyak untuk menumis ; garam secukup rasa

Cara-cara memasak:
Tempe dan tauhu dicelup dlm adunan susu air yg telah dipikul dgn sesudu tepong jagung, kemudian goreng garing, serdak gorengan jangan dibuang, ketepikan.
Tumiskan bwg putih sampai nak bau dan masukkan tauhu, tempe, cendawan serta pucuk tauhu tadi bersama. Masukkan garam, sekiranya suka manis masukkan secubit gula perang.  Masukkan cili merah dan last masukkan serdak lebihan gorengan, kacau rata, siap.


No comments:

Post a Comment