Saturday, December 13, 2014

AYAM GORENG BEREMPAH DAUN KARI

SALAM SEJAHTERA SEMUA.  Hari hari makan ayam jemu jugakan...tapi kami seisi keluarga memang suka Ayam Goreng Berempah.  Kalau goreng kunyit je alamat sampai ke esok hari masih berbaki.  Jom buat resepi ni.  Sebenarnya setiap orang mempunyai cara berbeza tapi bahan asasnya mesti samakan..Mari kita cuba.  Ini resepi orang tua dulu dulu.


Semak Resepi:

Bahan bahannya
1/2 Ekor Ayam - dipotong kecil
2 St Ketumbar
2 St Jintan Manis
2 Hiris Halia
2 Biji Cili Kering
2 Batang Serai
2 Labu Bawang Besar
2 St Gula
Secekak daun kari

Penyediaan:
Ayam dibersihkan dengan melumurkan dgn sedikit tepung. Toskan.
Blendkan semua bahan bahan kecuali gula dan daun kari.
Gaulkan bersama ayam tadi.  Masukkan garam dan gula. Letak secubit serbuk kunyit bagi mencantikkan warnanya bila menggoreng.
Tutup dengan aluminium foil dan perap dalam peti sejuk lebih kurang sejam.
Goreng dengan minya penuh.  Bila dah garing terus masukkan daun kari, biar daun kari garing baru angkat.

No comments:

Post a Comment