Saturday, December 13, 2014

MEATBALLS

KEMBALI  mengupdates...Kali ini giliran Bebola Daging atau Meatballs.  Walaupun ianya tidak sesedap Chef Anne Burrell dari www.foodnetwork.com, tapi bolehlah untuk hidangan keluarga kami.

Resepi :  Sumber www.foodnetwork.com

Bahan bahan:
Extra Virgin Olive Oil -Untuk menumis
1 Labu Bwg Besar-Kuning dicincang kecil
2 Ulas Bawang Putih -dicincang halus
2 Bj Lada Merah-dicincang
1 St Serbuk lada hitam
1/2 Kg Daging Lembu-dicincang
1/2 Caw Daging Lembu kisar(Jenama Ramly)
2 Bj telur
1/4 Caw pasli-cincang halus
1 Caw Serbuk Roti
1/2 Caw air
1 Caw Parmigiano/Parmesan dicincang

Cara Mambuatnya:
1.  Tumis Bawang Besar dan Bawang Putih sampai layu dan masukkan Lada Merah.  Tutup api ketepikan.
2.  Dalam mangkuk sebatikan daging, telur Parmesan, pasli dan Serbuk Roti.  Gaul dengan tangan biar betul sebati.
3.  Tambahkan campuran bawabg tadi dan garam. Gaul lagi.  Masukkan air biar agak lembab.
4.  Panaskan oven
5.  Bulatkan adunan sebesar bola golf. Atau terpulang saiz yang dikehendaki.  Tumiskan bebola dengan Olive Oil sampai perang selama lebih kurang 15 min.
5.  Toskan minyak dan masuk dalam caserol, bakar lagi lebih kurang 15 min.
*   Boleh terus hidang dengan sos yang digemari atau dibekukan untuk simpanan.
*   Penyediaan Sos boleh semak entri sebelumnya.  Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment