Resepi Kuah Kacang
1/2 Kg Kacang Tanah - digoreng dan buang kulit-kisar jangan terlalu halus
4 Biji Bawang Besar Kuning- dipotong kiub
2 Ulas Bawang Putih - kisar
2 cm Halia - dikisar
2 cm Lengkuas - dikisar
10 Biji Cili Kering - dikisar - kurangkan kalau tak suka yang pedas
2 Batang Serai - dikisar- boleh juga diketuk sahaja
1 Kerek nise -atau Sedikit Gula Kabung
Sekeping Asam Gelugur
Garam secukupnya
Cara Membuatnya:
1. Tumis Bawang Besar kiub tadi hingga perang dan masukkan bahan kisar. Kacau sebati sampai naik bau.
2. Masukkan Kacang Tanah yang telah dikisar. Kacau sebati.
3. Masukkan Nise atau Gula Kabung , Serai dan Asam Gelugur. Kacau sambil masukkan air. Agak agak jangan pekat sangat.
4. Rasa garamnya.
No comments:
Post a Comment