Saturday, January 10, 2015

SUP MAKANAN LAUT a.k.a TOMYAM PUTIH

SEKARANG INI suka masak yang tidak berlemak.  Kali ni jom buat Sup Makanan Laut ni...Selera juga bila kena dengan nasi panas.  Ada lauk sampingan iaitu Ayam Masak Merah dan Cendawan goreng.  Mari kita cuba masakan yang simple dan sesiapa pun saya rasa tahu cara nak masak ni.

Ini versi yang tidak pedas, memang sesuai untuk menjamu anak anak. 


Semak Resepi:

10 ekor udang yang agak besar-potong bekalang dan keluarkan urat
5 ekor sotong- bersihkan dan potong ikut kegemaran
1 caw santan
4 ulas bawang putih -diketuk
2 labu bawang besar-dipotong baji
1 bj tomato - potong baji
1 batang sawi atau boleh juga kobis atau apa apa sayur
2 btg serai 
2 helai daun limau purut
2 hiris lengkuas - dititik
2 hiris halia-diketuk
3 bj cili padi-diketuk

Cara membuatnya:
1.  Masukkan 4 gelas air masak kedalam periuk,  Masukkan bawang putih, lengkuas, serai, halia dan daun limau purut. 
2.  Bila dah agak agak nak menggelegak masukkan udang dan sotong.  Masukkan tomato dan sayur serta bawang besar.
3.  Masukkan santan dan kacau jgn berhenti.  Masukkan garam.

No comments:

Post a Comment