Thursday, January 1, 2015

TOMYAM CAMPUR

AsSalamualaikum wbt semua.  Sesekali masak tomyam umphh jugak kan.  Yela selalu kari, masak lemak jemu rasa.  Kali ni kita masak Tomyam Campur.  Jom tengok.

Sebenarnya lagi pedas lagi umphh..tapi anak saya ni tak suka pedas nanti kepala dia jadi gatal bila makan pedas.  Pelik kan..tapi benar.

Semak Resepi:
1 keping dada ayam -dipotong kecil kecil
1/2 kg udang - saiz sederhana
1/4 kg lala
1 bungkus cendawan
1 bungkus peas
4 ulas bawang putih- diketuk
2 batang serai-dititik
2 hiris lengkuas - kalau tak letak ayam tak payah letak lengkuas-*petua emak
2 hiris halia
2 sb tomyam paste
5 bj cili api-nak pedas letak lebih
1 pokok ketumbar

Cara cara membuatnya:
1.  Tumis bawang putih sampai naik bau,  masukkan air secukupnya, masukkan halia dan lengkuas dan serai tunggu sampai menggelegak.
2.  Masukkan tomyam paste, ayam, udang dan lala. Reneh sebati.
3.  Masukkan cendawan, peas, cili api.  Akhir sekali masukkan garam. Jangan biar terlalu lama.




No comments:

Post a Comment